Kraslice a řehtačky
Vejce s nalepenou slámou. Foto: Radoslav Bernat.Řehtačky nebo také klapačky, mlýnky, trakářky a různé doma vyrobené nástroje, vydávající rámus, mají svolávat k bohoslužbě v době, kdy na Zelený čtvrtek umlkají zvony (odlétají do Říma), aby se opět rozezněly na Bílou sobotu při zpěvu Gloria. Velikonoce navazují na původní pohanské svátky jara. Jsou proto kromě církevních tradic spojené i s mnoha lidovými zvyky. Lidové tradice přicházejí ke slovu hlavně během velikonočního týdne, ať už na Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílou sobotu, Boží hod velikonoční nebo Pondělí velikonoční. Nabízíme pohled na tradiční výrobu velikonočních kraslic a ruční výrobu řehtaček v Přešticích na Klatovsku.
Kraslice zdobené slámou
Marie Hochová při zdobení vajec. Foto: Radoslav Bernat.Výroba řehtaček
Václav Rádl při výrobě řehtaček. Foto: Radoslav Bernat.
Výroba rukojeti řehtačky. Foto: Radoslav Bernat.
Václav Rádl vyrábí řehtačky už několik let. V truhlářské dílně v místní části Vícov kousek za Přešticemi začal původně pracovat se svým otcem. V období února a března, kdy nebylo mnoho zakázek, vymyslel pan Rádl starší, že by mohli vyrábět řehtačky. Dnes je mu osmdesát pět let, takže do dílny přijde jen občas. „Na jedné řehtačce je hromada operací,“ říká Václav Rádl mladší. „Každá je originál. Do zásoby jich vyrobím pár desítek, před Velikonocemi přijdou lidé i s dětmi, vědí, že jsme už dříve řehtačky vyráběli a mně se nechce nechat je stát před dveřmi a říci jim, že nemáme,“ vysvětluje. Velikou řehtačku (obr. č. 3), kterou drží v rukou, nosívali muži, aby se odlišili od chlapců. Připínali si ji na řemínek. Zkouším, jaký má řehtačka zvuk, a zjišťuji, že docela ohlušující. Vyrábí se ze dřeva bukového, dubového nebo jilmového, záleží, jaké je k dispozici. Dřevo musí být dokonale vyschlé. Václav Rádl pro naše fotografování předvedl, jak vyrábí hefty – rukojeti řehtaček. Na soustruhu je upevněné dřevo a truhlářským dlátem upravuje tvar rukojeti.
Kraslice zdobené voskem a kraslice vyškrabované
Jaroslava Němečková při výrobě vyškrabovaných kraslic. Foto: Radoslav Bernat.Zuzana Pacinová
Autorka děkuje Bc. Drahomíře Valentové, vedoucí Domu historie Přešticka, za odborné tipy a kontakty na tradiční výrobce.
Vyškrabované kraslice. Foto: Radoslav Bernat.
Vyškrabovaná kraslice. Foto: Radoslav Bernat.
Vejce zdobená voskem. Foto: Radoslav Bernat.